Uncategorized

Zwarte gaten

Inleiding

Een zwart gat is een object waaruit niets kan ontsnappen. Zelfs licht niet. Dit komt omdat een zwart gat enorm compact is waardoor de zwaartekracht enorm groot is. De volgende zwarte gaten zullen in dit artikel beschreven worden:

  • Schwarzschild zwart gat (beschrijft hoe een zwart gat eruitziet volgens de algemene relativiteitstheorie)
  • Kerr zwart gat (beschrijft hoe een roterend zwart gat eruitziet volgens de algemene relativiteitstheorie)

Zwarte gaten

Een Schwarzschild zwart gat:
In een Schwarzschild zwart gat is alle materie samengeperst in een punt met een oneindig klein volume. Dit noemen we de centrale singulariteit. Daaromheen bevindt zich de waarnemingshorizon (een denkbeeldige bol) die aangeeft hoe dicht je veilig bij de singulariteit kan komen. Eenmaal de waarnemingshorizon gepasseerd, dan is het onmogelijk te ontsnappen aan de zwaartekracht en zul je worden verpletterd in de centrale singulariteit.

Een Kerr zwart gat:
We hebben ook nog roterende zwarte gaten (draaiend om hun eigen as). In dit geval wordt de omliggende ruimte meegesleept, waardoor een kosmische draaikolk ontstaat. De centrale singulariteit is hier een oneindig dunne ring in plaats van een punt en er zijn twee waarnemingshorizonnen (twee denkbeeldige bollen) in plaats van één. Daaromheen bevindt zich de ergosfeer waarin je gedwongen wordt om mee te draaien met het zwarte gat. Het is nog wel mogelijk hieruit te ontsnappen. De buitenste grens van de ergosfeer wordt de statische limiet genoemd.

De massa van zwarte gaten

De meeste zwarte gaten zijn de overblijfselen van hypernova- of supernova-explosies. Hierover kunt u in dit artikel meer lezen: De levenscyclus van een ster. Men denkt dat de superzware zwarte gaten met een massa van enkele miljoenen zonsmassa’s kort na de oerknal zijn ontstaan.
Sinds kort zijn er zwarte gaten ontdekt met een massa van enkele duizenden zonsmassa’s, maar hoe die precies ontstaan is nog onduidelijk.

  • Miniatuur (tot ongeveer de massa van de Maan)
  • Stellair (ongeveer 5 tot 100 zonsmassa’s)
  • Middelzwaar (ongeveer 500 tot 1.000 zonsmassa’s)
  • Superzwaar (meer dan 1.000.000 zonsmassa’s)

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / HubbleSite en is gedeeltelijk herschreven.