Uncategorized

Zonnecyclus

Wat is een zonnecyclus?

Volgens de zonnecyclus van Schwabe kent de zon een elfjarige cyclus. Deze cyclus kenmerkt zich door een toename, of afname, van het aantal zonnevlekken.

Zonnemaxima (solar maximum)
De zonneactiviteit is op zijn grootst, en de zonnevlekken zijn goed zichtbaar.

Zonneminima (solar minimum)
De zonneactiviteit is op zijn laagst, en de zonnevlekken zijn minder goed zichtbaar.

Een zonnevlek is zichtbaar als een donker gebied op het zonneoppervlak. Een zonnecyclus bestaat niet alleen uit een toename van het aantal zonnevlekken. Er kunnen ook heldere actieve gebieden worden waargenomen in de atmosfeer van de zon: de Corona.

In de onderstaande foto zijn de actieve gebieden duidelijk zichtbaar.

Wat zijn de gevolgen?

In 1859 ontstond er een exceptioneel sterke storm, en onze planeet lag grotendeels in het pad van de zonnevlam. Volgens de wetenschappers van NASA kwam de zonnevlam met een uitzonderlijk hoge snelheid af op de Aarde. Het duurde 17 uur en 40 minuten om op Aarde aan te komen, terwijl dat normaal gesproken zo’n 2 tot 4 dagen kan duren. Een volledige provincie in Canada kwam zonder stroom te zitten, en telegraafdraden knapten waardoor branden ontstonden.

Uiteindelijk zal de geschiedenis zich herhalen, maar niemand weet wanneer. De schade zal veel erger zijn dan die in 1859 omdat de communicatiesystemen van nu veel geraffineerder, omvangrijker en kwetsbaarder zijn.

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / Scientias / Grenswetenschap / Cynosura en is gedeeltelijk herschreven.