Uncategorized

Uranus

Inleiding

Uranus is vanaf de zon gezien de zevende planeet binnen ons zonnestelsel en is vernoemd naar de god Uranus (of Ouranos), de personificatie van de hemel uit de Griekse mythologie.
Zij wordt ook wel een IJsreus genoemd. Een IJsreus is een planeet groter dan de uit ijzer en steen opgebouwde “aardse planeten”, maar kleiner dan de gasreuzen Jupiter en Saturnus.
De planeet kan in het algemeen niet met het blote oog bekeken worden. Met een gewone verrekijker is Uranus wel te zien als een zwak “sterretje”, maar zelfs met een grote telescoop blijft Uranus niet meer dan een groenachtig schijfje.

Samenstelling

Uranus vertoont grote overeenkomsten met de kern van de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Uranus heeft alleen geen mantel van metallisch waterstof.
Men vermoedt dat de kern bestaat uit nikkelijzer en silicaten met daaromheen een mantel van water, methaan, ammoniak en waarschijnlijk nog enkele losse elementen.
Aan de buitenkant van de mantel bevindt zich een laag van vloeibaar waterstof, helium en methaan, welke stoffen naar het oppervlak toe steeds meer gasvormig worden.

Uranus heeft een magnetisch veld wat vermoedelijk veroorzaakt wordt door bewegende massa’s diep onder het oppervlak.

Rotatie

Uranus draait in 17 uur en 14 minuten om zijn as.
Echter, vanwege de zeer krachtige winden in de bovenste lagen de atmosfeer van Uranus, kan dat deel van de atmosfeer een rotatie voltooien in ongeveer 14 uur.
De rotatie om de zon gaat daarentegen stukken langzamer. Uranus doet daar 84 jaar over.

Ook erg interessant is dat de evenaar van Uranus een hoek van 98° heeft met het vlak van de ecliptica waarin de planeet rond de Zon draait.
Dit wordt de obliquiteit van de planeet genoemd en heeft grote invloed op de seizoenen. Op alle breedtegraden is er een zeer groot verschil tussen winter- en zomerdaglengten.

Atmosfeer & Temperatuur

De kleur van Uranus (cyaan, blauw) wordt veroorzaakt door relatief veel methaan (2,3%) in de atmosfeer.
Dit methaan absorbeert rode en oranje golflengtes uit het zonlicht maar het weerkaatst blauw en groen (wat de kleur cyaan vormt).
Overigens komen er vrijwel geen wolken voor in de atmosfeer van Uranus. Toch worden af en toe wolkenformaties waargenomen in in de zon gelegen delen rondom de evenaar. In de hogere lagen van de atmosfeer komen stormen voor waarbij de windsnelheid op kan lopen tot 720 km/u.

De gemiddelde temperatuur op Uranus is 68 kelvin.

Oppervlak

Aan de buitenkant van de mantel bevindt zich een laag van vloeibaar waterstof, helium en methaan, welke stoffen naar het oppervlak toe steeds meer gasvormig worden.

Uranus (samengevat)
Vernoemd naar Uranus (Ouranos), een god in de Griekse mythologie
Afstand tot de zon 2,87×109 km
Diameter 51.118 (±8) km (equator) 49.946 (±40) km (polair)
Massa 8,683×1025 kg
Samenstelling kern Vermoedelijk nikkelijzer en gesteente
Temperatuur Gemiddeld 68 Kelvin (-205 °C)

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / Sterrenkunde en is gedeeltelijk herschreven.