Uncategorized

Neptunus

Inleiding

Neptunus is vanaf de zon gezien de achtste planeet binnen ons zonnestelsel en is vernoemd naar de Romeinse god van de zee.
Zij wordt ook wel een IJsreus genoemd. Een IJsreus is een planeet groter dan de uit ijzer en steen opgebouwde “aardse planeten”, maar kleiner dan de gasreuzen Jupiter en Saturnus.
De planeet kan niet met het blote oog bekeken worden. Met een gewone verrekijker is Neptunus wel te zien als een zwak “sterretje”, maar zelfs met een grote telescoop blijft Neptunus niet meer dan een blauwgroen schijfje.

Samenstelling

Neptunus vertoont veel overeenkomsten met Uranus. Ze zijn qua grootte, samenstelling en gewicht bijna gelijk.
De kern bestaat uit gesmolten metaal en rots en daaromheen bevindt zich een mantel van gesteente, water, ammoniak en methaan. Naar buiten toe wordt de mantel steeds vloeibaarder en gaat uiteindelijk geleidelijk over in de atmosfeer.

Net als Uranus heeft Neptunus ook een magnetisch veld dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door bewegende massa’s diep onder het oppervlak.

Rotatie

Neptunus draait in 165 jaar rond de zon. Dit doet ze met een snelheid van 5,8 km per seconde.
Na één rotatie om de zon heeft Neptunus 28 miljard kilometer afgelegd.
In 16 uur draait zij om haar eigen as.

Atmosfeer & Temperatuur

De atmosfeer van Neptunus bestaat op grotere hoogten uit waterstof en helium. Lager in de atmosfeer wordt ook methaan, ammoniak en water aangetroffen. Door de hoge concentratie methaan in deze lagere atmosfeer kleurt de planeet blauw.
Er komen (in tegenstelling tot de atmosfeer van Uranus) enorme wolkenformaties voor die vermoedelijk veroorzaakt worden door de warmteuitstraling van de planeet. De gemeten windsnelheden kunnen oplopen tot 2000 km/u rond de evenaar. Dit zijn de hoogst gemeten windsnelheden binnen ons zonnestelsel.

De gemiddelde temperatuur op Neptunus is 53 kelvin.

Neptunus (samengevat)
Vernoemd naar Neptunus, een god in de Romeinse mythologie
Afstand tot de zon 4,498×109 km
Diameter 49.528 (±30) km (equator) 48.684 (±60) km (polair)
Massa 1,0243×1026 kg
Samenstelling kern Vermoedelijk nikkelijzer en gesteente
Temperatuur 53 Kelvin (-220 °C)

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / Sterrenkunde en is gedeeltelijk herschreven.