Uncategorized

Mars

Mars is vanaf de zon gezien de vierde planeet binnen ons zonnestelsel en is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog.
Zij wordt ook wel een terrestrische planeet of Aardse planeet genoemd (dat wil zeggen dat ze bestaat uit gesteente in plaats van gassen).
De planeet is met het blote oog te zien vanaf de Aarde als een roodkleurige planeet. Vandaar de bijnaam “Rode planeet” of “Red planet”.
De reden dat de planeet roodkleurig is komt doordat de bodem uit veel ijzerhoudende bestanddelen bestaat. De wind blaast het stof op en kleurt de lucht rood.

Samenstelling

Men veronderstelt dat de kern van Mars waarschijnlijk een straal van ongeveer 1480 kilometer heeft. De kern bestaat grotendeels uit ijzer met daarnaast zwavel en nikkel. Om de kern bevindt zich de mantel. Die bestaat voornamelijk uit ijzer en magnesiumsilicaten. Om de mantel vinden we de korst met een gemiddelde dikte van ongeveer 50 km (maximum dikte ongeveer 125 km) en bestaat net zoals de mantel uit ijzer en magnesiumsilicaten. De dikte van de korst varieert met enkele tientallen kilometers tussen het noordelijk halfrond en zuidelijk halfrond.
Hierdoor bestaan er grote hoogteverschillen op het oppervlak van Mars.

Een deel van de kern van Mars moet nog vloeibaar zijn. Dit blijkt uit metingen van het zwaartekrachtsveld van Mars, die wijzen op een vervorming van Mars onder invloed van de aantrekkingskracht van de Zon.

Rotatie

De siderische periode is 687 (aardse) dagen (of 1,8809 aardse jaren), dit is de tijd die Mars nodig heeft om een omloop rond de zon te voltooien.
Een “dag” (de periode die de planeet erover doet om rond zijn eigen as te roteren) op Mars is bijna gelijk aan de aardse dag: 24 uur, 39 minuten en 35,244 seconden.

Atmosfeer & Temperatuur

Doordat de atmosfeer van Mars erg dun is en het oppervlak slecht warmte opslaat varieert de temperatuur tussen de -140 °C (in de poolwinter)
en 20 °C (in de zomer).
De atmosfeer van Mars vertoont veel gelijkenis met de atmosfeer die zo’n 4 miljard jaar geleden op Aarde voorkwam – hoofdzakelijk koolstofdioxide (95%), aangevuld met stikstof (3%), het edelgas argon (1,6%) en verder sporen zuurstof, methaan en water.

Oppervlak

Het oppervlak op Mars heeft veel weg van het oppervlak op Aarde. Er komen vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voor.
Ook zijn er overeenkomsten met onze Maan. Op sommige plekken is het oppervlak namelijk bezaaid met inslagkraters.
Verder zijn er ook een aantal stormen waargenomen zoals stofstormen, cyclonen en kleine tornado’s.
In 2008 werd door de ruimtesonde Phoenix vastgesteld dat er ook vloeibaar water op Mars aanwezig is. Tot heden is er nog geen leven ontdekt.

Mars (samengevat)
Vernoemd naar Mars, een god in de Romeinse mythologie
Afstand tot de zon 2,2794×108 km
Diameter 6.796 (±8) km (equator) 6.752 km (polair)
Massa 6,419×1023 kg
Samenstelling kern IJzerrijk, nikkel
Temperatuur Gemiddeld 210 Kelvin (-63.1 °C)

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia en is gedeeltelijk herschreven.