Uncategorized

Het dichtstbijzijnde zonnestelsel

Het dichtstbijzijnde sterrenstelsel is de Andromedanevel (of M31). Samen met de Melkweg en enkele andere sterrenstelsels behoort hij tot de Lokale Groep. De Andromedanevel is onder gunstige omstandigheden met het blote oog te zien. Helaas is hij niet of nauwelijks te zien in grote steden omdat deze teveel licht uitstralen (lichtvervuiling). De Andromedanevel heeft dezelfde vorm als de Melkweg, alleen groter. Zijn diameter wordt geschat op 250.000 lichtjaar en de afstand tussen de 2.4 en 2.9 miljoen lichtjaar. Ook is hij lichter en minder dicht dan de Melkweg. Waarnemingen van de Hubble Space Telescope suggereren een dubbele kern. Dit zou het gevolg kunnen zijn van een botsing met een ander melkwegstelsel uit de Lokale Groep.

Botsing of samenvoegen?

Met ongeveer 100 tot 140 km/sec raast de Andromedanevel op de Melkweg af. Over ongeveer 4.5 miljard jaar zullen zij botsen, of samenvoegen.
Men denkt dat deze sterrenstelsels waarschijnlijk niet botsen, omdat de ruimte tussen de sterren enorm groot is. Dit betekent dat ze door elkaar heen vliegen tot ze in elkaars zwaartekrachtveld belanden. Ze zullen in een U-bocht naar elkaar toe bewegen tot ze één zijn.

Ondanks dat deze sterren niet met elkaar botsen, zullen planetenstelsels er toch last van hebben. De zwaartekrachtvelden kunnen namelijk veranderen door een passerende ster. Hierdoor zullen planeten verder weg, of dichter bij de Zon komen te staan.
Aangezien planeten als de Aarde precies goed staan, heeft dit catastrofale gevolgen. Iets dichter bij de Zon, en ze veranderen in planeten met enorm hoge temperaturen – zoals Venus. Iets verder weg, en ze veranderen in ijsplaneten – zoals Saturnus.

De mensheid zal voor die tijd de Aarde al verlaten hebben aangezien de levenscyclus van onze Zon dan al een hele tijd voorbij is.
Zie ook: De levenscyclus van een ster

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / Kennislink en is gedeeltelijk herschreven.