Uncategorized

De Aarde

Inleiding

Aarde is vanaf de zon gezien de derde planeet binnen ons zonnestelsel. Ze wordt ook wel de wereld of terra genoemd en behoort tot de terrestrische planeten (dat wil zeggen dat ze bestaat uit gesteente in plaats van gassen).
Op Aarde komt leven voor (miljoenen soorten organismen), die zijn afhankelijk van het water op Aarde. Tot heden is er nog geen ander leven ontdekt op andere planeten binnen ons zonnestelsel of daarbuiten.

Samenstelling

De korst op Aarde is ongeveer 40 km dik en bestaat uit meerdere platen. Onder de korst vinden we de mantel waarop de platen als het ware drijven.
De mantel is ongeveer 2900 km dik. Onder de mantel bevindt zich de kern.
De kern is ongeveer 3470 km dik en bestaat voornamelijk uit ijzer en nikkel.

Niet alle reservoirs zijn direct meetbaar en daarom is de chemische samenstelling van de Aarde niet precies bekend. Toch kan er een vrij nauwkeurige schatting worden gemaakt waaruit blijkt dat acht elementen tezamen ongeveer 98,8 % van de massa vormen: (zie Wikipedia)

  • ijzer: 35 %
  • zuurstof: 29 %
  • silicium: 15 %
  • magnesium: 13 %
  • nikkel: 2,5 %
  • zwavel: 2,0 %
  • calcium: 1,2 %
  • aluminium: 1,1 %

Rotatie

De Aarde roteert in 24 uur om zijn eigen as (één dag) en in 365 dagen om de Zon (één jaar).

Ten opzichte van achtergrondsterren heeft de Aarde 23 uur, 56 minuten en 4,091 seconden (een siderische dag) nodig om eenmaal om haar as te draaien. Doordat de Aarde van boven de noordpool af gezien tegen de klok in draait, lijkt het voor de toeschouwer vanaf het aardoppervlak alsof andere hemellichamen (sterren, planeten, de Zon en de Maan) in het oosten opkomen om onder te gaan in het westen.

De Aarde draait in een licht excentrische baan rond de Zon. Eén rondgang (een siderisch jaar) duurt ongeveer 365,25636 dagen. Daardoor lijkt de Zon vanaf de Aarde gezien ten opzichte van de sterren met ongeveer 1° per dag naar het oosten te bewegen. Dankzij deze beweging komt de Zon elke dag ongeveer 4 minuten later op ten opzichte van de sterren. De tijdsduur die de Aarde nodig heeft om weer in dezelfde positie te raken ten opzichte van de Zon, is daardoor ongeveer 4 minuten langer dan een siderische dag en wordt een synodische dag genoemd.

Atmosfeer & Temperatuur

De atmosfeer op Aarde beschermt ons tegen kleine meteorieten door ze te verbranden voordat ze het oppervlak bereiken. Ook wordt de Aarde beschermd tegen ultraviolette straling. Hier zorgt de ozonlaag voor.
De ozonlaag hebben wij te danken aan de aanwezigheid van zuurstof die wij vervolgens te danken hebben aan de aanwezigheid van planten (die door fotosynthese continu nieuw zuurstof produceren uit kooldioxide).
Zoals in de inleiding staat beschreven heeft het leven op Aarde in het algemeen water nodig om te overleven. Dit water wordt door de verplaatsing van waterdamp en neerslag naar het oppervlak gebracht. Door het broeikaseffect blijft de temperatuur optimaal en zijn de verschillen tussen dag en nacht niet erg groot. Het broeikaseffect zorgt er namelijk voor dat de warmte-energie die door het oppervlak weerkaatst wordt door gasmoleculen van zogenaamde broeikasgassen opgevangen wordt. Als het broeikaseffect niet aanwezig zou zijn, zou de temperatuur op aarde gemiddeld -18 °C zijn. De temperatuur op Aarde is tot heden gemiddeld 15 °C.

Oppervlak

Het aardoppervlak is voor 71 % bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de overige 29 % bestaat uit continenten en eilanden.
De aardkorst (40 km dik) bestaat uit meerdere platen. Deze platen drijven op een vloeibare mantel waardoor zij op elkaar botsen, schuiven en van elkaar af bewegen.
Hierdoor ontstaan bergen, vulkanen en aardbevingen.

Aarde (samengevat)
Vernoemd naar Niet vernoemd
Afstand tot de zon 149,6×106 km
Diameter 12.756,274 km
Massa 5,9742×1024 kg
Samenstelling kern Ijzerrijk, nikkel
Temperatuur Gemiddeld 288 Kelvin (14.9 °C)

* Deze informatie is gedeeltelijk afkomstig van Wikipedia / Solar Web en is gedeeltelijk herschreven.